Medelålders förlorar mest när sjukvården sparar

Barn, ungdomar och äldre ska så långt som möjligt fredas och satsningen på kortare köer fortsätta. Men vården av medelålders måste bli billigare, enligt sparförslaget.
Akutvården kan komma att drabbas. Av 35 000 besök på akuten kan kanske 10 000 skötas i primärvården, sjukvårdsupplysningen eller en helt ny form av mottagning. Men det är inte någon klinik som kommer att läggas ner, det ska prövas i en större utredning om vården i framtiden. Däremot kan till exempel rehabiliteringen av medelålders påverkas. Och det går på tvärs mot behovet av att rehabilitera människor tillbaka till arbetslivet. Men i planeringen väger man förstås saker mot varandra. Det går inte att kategoriskt säga att alla åldringar eller alla barn går före en medelålders patient. Och livshotande sjukdomar går alltid först. - Fast det är viktigt, menar Kjell Jönsson att man får bra vård i god tid hemma, annars väljer patienterna andra landsting och det blir ännu dyrare. Gränsen för hur mycket man kan dra ner är flytande, tror Kjell Jönsson. Men frågorna om vad man kan vänta sig eller kräva av offentlig vård kommer att ställas allt oftare i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".