- Skolan måste anpassa sig snabbare

Vill eleverna läsa spanska kan grundskolorna inte fortsätta erbjuda tyska. Det menar Karin Flodin som är rektor i Backe i Strömsunds kommun.
Hon tycker att skolan måste anpassa sig snabbare, så att eleverna får läsa de ämnen som de efterfrågar. Spanska har blivit ett allt populärare ämne i hela landet de senaste åren och i Backe är det fler elever som läser spanska än som läser tyska och franska. Men det är svårt att hitta lärare, särskilt till glesbygden. - I Strömsund finns inflyttare med spanska som modersmål och de får jobba som lärare, men vi behöver utbildad personal som kan spanska, säger Karin Flodin. Kommunerna är i dag bara är skyldiga att erbjuda två av språken spanska, tyska eller franska, vad än eleverna vill läsa. Och så kommer det troligen att fortsätta vara, för det blir ingen undervisning i spanska om det inte går att få tag på lärare och eventuell vidareutbildning får de olika rektorsområdena själva ansvara för, säger Annie-Gerd Nyholm som är ordförande i barn och utbildningsnämnden i Strömsund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".