brunflo/östersund

Skadeståndsanspråk för brand på gång

Ännu två år efter badhusbranden i Brunflo är inte skadeståndsbiten löst. Både Länsförsäkringar och Östersunds kommun kommer efter sommaren att lämna in sina skadeståndsanspråk till tingsrätten för bedöming.

Det var för drygt två år sedan som tre tonårsflickor anlade branden som ödelade Brunflobadet. En då 16-årig flicka dömdes till ungdomstjänst i 150 timmar för allmänfarlig vårdslöshet medan flickans två kamrater som var med vid branden var under femton år och åtalades därför inte däremot kan alla tre komma att få betala skadestånd.

Återuppbyggnaden av badhuset i Brunflo har kostat 35 miljoner kronor.

- Det är ju inte alls troligt att flickorna kommer att få betala hela den summan, vi lämnar in den här redovisningen för våra kostnander sedan får vi se hur mycket av det som tingsrätten anser är skäligt att utkräva av de tre flickorna, säger Kent Jönsson, skadechef Länsförsäkringar

Kent Jönsson räknar med att försäkringsbolaget kommer att få ta en större del av kostnaden själva och utesluter därför inte höjda försäkringspremier för kommunerna på sikt.

- Jag kan inte säga hur stora höjningar det handlar om men det här är vårt största och dyraste försäkringsärende någonsin och det kommer på ett eller annat sätt lysa igenom i premierna för just kommunerna, säger Kent Jönsson.

Det finns en möjlighet att tingsrätten jämkar skadeståndet så att flickorna döms att betala en mindre del än vad försäkringsbolaget och kommunen vill ha.

- Jag tror att tingsrätten kommer att ta stor hänsyn, bland annat till flickornas ålder, säger Cilla Lindhal som företräder en av flickorna.

I början av september räknar Kent Jönsson med att skadeståndsanspråken är klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".