Jämtlands län

Stark kritik mot Fållbäck-Svensson

Vänsterpartisten Nina Fållbäck-Svensson har idag utsetts till ny biträdande landstingsdirektör. Men tillsättningen har mött hård kritik.

- Jag ser det här som en omdömeslöst, ansvarslöst och respektlöst utfall som jag absolut inte tror är bra för Jämtlands läns landsting, säger Marianne Larm-Svensson (C), som tillhör oppositionsrådet i landstingsfullmäktige i Jämtland.

Hon är missnöjd med tillsättningen och ser den som politisk.

- Jag tycker att det är omdömeslöst att rekrytera en person som tillhör ett ytterlighetsparti i fullmäktige, och som har varit politiskt aktiv i över 20 år och klart och tydligt deklarerar vad hon står i uppfattningar som handlar om frågor som kommer att vara på agendan nu till hösten, när det gäller till exempel vårdval etableringsfrihet i primärvård, säger Marianne Larm-Svensson.

Men anklagelserna är något som landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd förnekar.

- Det är definitivt ingen politisk rekrytering, det vill jag alldeles bestämt dementera. Det är en tjänstemannarekrytering där vi har valt en sökande med utomordentligt bra kvalifikationer för det här jobbet som biträdande landstingsdirektör, säger landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd.

Nina Fållbäck-Svensson menar att kritiken från Marianne Larm-Svensson får stå för henne.

- Jag lämnade mina politiska uppdrag för snart tre år sedan. Jag har ju jobbat som tjänsteman nu och det har fungerat väldigt bra. Jag har jobbat under ledning utav en alliansregering och det har inte varit några problem och jag hoppas och tror att det inte ska vara några problem i den här tjänsten heller, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Hon sitter för tillfället som landstingsledamot, men hon säger till Radio Jämtland att hon ska lämna det uppdraget.

Hon tillträder som biträdande landstingsdirektör den 1 november, när Göran Rydqvist går i pension.

 Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-16 06 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista