Jämtlands län

"En allvarlig förändring"

Under helgen har frivilliga ripjägare inventerat ripbestånden och hittills har resultatet i bland annat Jämtland varit nedslående. Det kan innebära att delar av ripjakten kan komma att ställas in eftersom det är färre ripor än normalt.

- I delar av Jämtland kan det bli kraftiga avlysningar och minskad jakt på de marker som fortfarande är öppna. Jag vet att Västerbotten också diskuterar liknande eftersom det är angränsande länet till norra Jämtland. Men det är framförallt där vi har många besökande jägare, och det är där vi har dåligt med ripa nu, riktigt dålig, säger Jens Andersson, jakt- och fiskeansvarig vid länsstyrelsens rennäringsfunktion.

Och Jens Andersson ser den rådande förändringen av ripbeståndet som riktigt allvarlig.

- Ja är det den förändringen som kommer så är det väldigt allvarligt. Då kan det rentav vara så att oavsett hur vi förvaltar det här så är det bara små, små variationer på en långsiktig trend som är väldigt obehaglig. Det vi får göra är att försöka att hela tiden förvalta det på ett sätt så att det även i framtiden finns ripa. Och då får vi fatta en del beslut som kommer att uppfattas som negativa bland jägare. Men samtidigt, väldigt många jägare som jag har pratat med har full förståelse för det här, säger Jens Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista