HAMMERDAL

Slakteriets framtid ska avgöras

På måndag avgörs ödet för Jämtlandsgården. Slakteriet i Hammerdal gick med två miljoner kronor i förlust under första halvåret i år och idag hålls extrastämma i Häggenås om bolagets framtid.

Konkurrensen på köttmarknaden är hård och Jämtlandsgårdens relativt småskaliga verksamhet tävlar med de stora industrislakterierna, på samma marknad.

Det finns ett 30-tal småskaliga slakterier i landet och de som startats de senaste åren nischar in sig på unika produkter och på särskild kvalitet.

Det kan handla om att råvaran, kreaturen fötts upp på ett särskilt sätt, utan spannmål eller kraftfoder. Men också att man saluför egna produkter, kanske från eget rökeri, det kan vara hängmörat för bättre kvalitet och styckningsdetaljer som normalt inte tas ut.

De tävlar alltså med kvalitet, inte med pris, gentemot industrislakterierna. Det Jämtlandsgården har som tillgång är att det är ett lokalt slakteri. Men det har inte räckt för att intressera tillräckligt många lokala återförsäljare.

Och den Jämtländska anknytningen har inte varit något försäljningsargument utanför länet. Kalkylen var att hälften av köttet skulle säljas utomläns.

Stämman står idag inför att antingen ge upp eller skaffa nya friska och många miljoner för att på lång sikt bygga ett företag som tävlar med kvalitet och unika produkter som går att ta betalt för.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista