Krokoms kommun

Oro och uppgivenhet efter varsel

I Krokom varslas 35 vårdbiträden och undersköterskor. Det sker för att spara pengar och sker i samband med att äldrevården får ny struktur.

Det särskilda boendet Spinnrocken i Nälden läggs ned, kortidsboendet på Lingonet blir en vanlig vårdavdelning inom äldreboendet Blomstergården och att äldreboendet Solbacka i Föllinge läggs ut på entreprenad första oktober.

Anna Widman är undersköterska på avdelningen Klövern vid äldreboendet Blomstergården och säger så här om varslen.

- Usch och fy! Jättetråkigt! Vem ska göra jobbet? Det blir sämre kvalitet på vården, säger hon.

Anna Olsson är också undersköterska på Klövern:

- Det blir oroligt för de gamla och anhöriga. Överlag får vi mindre tid att göra något roligt tillsammans med de boende, säger hon.

 Susanne Nyman-Berglund jobbar på Lingonet som går från korttisboende med rehabplatser till en vanlig avdelning, hon har varit vid Blomstergården i 25 år och upplevt en del:

-jag började då vi jobbade varannan helg och sedan varit med under tiden som det blev bättre och bättre personalmässigt och bättre för de gamla. Nu går vi tillbaka igen.

Maria Söderberg är kommunalråd i Krokom. Enligt henne finns fler varsel och neddragningar att vänta - och då inte bara inom äldreomsorgen.

- Det är tunga beslut och tuffa beslut att ta som politiker, att man måste vidta sådana här åtgärder. Det är inte roligt, men vi måste ha en ekonomi i framtiden, säger kommunalrådet.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-16 06 34

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".