Jämtlands län

Två ansökningar om vindkraftsparker

Både i Munfklohögen och i Raftsjöhöjden har det kommit in ansökningar om att få bygga vindkraftsanläggningar.

Munkflohögen

Sikåsföretaget Femper AB har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få bygga upp till 27 vindkraftverk söder om Munkflohögen i Östersunds kommun.

Byggandet av de 150 meter höga snurrorna ska påbörjas under 2010 och slutföras under 2011, enligt planerna. Vindparken kommer att få en sammanlagd effekt på 55 MW och verken som ska stå på en höjd cirka en kilometer från byn ska enligt planerna vara 150 meter höga.

Femper AB hänvisar i sin ansökan till att området runt Munkflohögen hör till de områden som Östersunds kommun pekat ut som lämpligt för större vindkraftsetableringar.

Raftsjöhöjden

Strax norr om byn Raftsjöhöjden i Strömsunds kommun vill företaget GR Vind AB med säte i Gåxsjö bygga upp till 16 vindkraftverk. Dom planeras vara färdiga under 2011.

150 meter höga har anläggningarna en effekt på 34 MW. Företaget har delvis samma ägare som Femper AB, som vill bygga vindpark utanför Munkflohögen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".