Östersund

Stor invigning av nya polishuset

På fredagen invigde polisen sina nya lokaler inom Trygghetens hus, Certus, i Östersund - under närvaro av bland andra kungen. Tillsammans med andra så kallade blåljusmyndigheter och samhällsfunktioner ska polisen framöver samsas om ombyggda lokaler på Fyrvalla, militärens gamla ATS-område och polisen är nöjd med nyordningen.

- Det är fräschare och större. Vår nya skjutbana är till exempel en av de tekniskt mest avancerade i landet, säger polisen Veronica Nygren, som SR Jämtland träffade på fredagmorgonen, före invigningen.

Certus Jämtland är det officiella namnet på projektet där en rad myndigheter och organisationer samlas i ett hus - allt för att få till bättre vardagssamarbete, men också ökad ledningsförmåga vid allvarliga större händelser.

Förutom polis och brandkår ska bland andra SOS Alarm, sjukvårdsupplysning, Z-gränds hälsocentral, folktandvården, tull och åklagare inrymmas i Certus*.

Polismyndigheten är första hyresgästen som nu alltså officiellt flyttat in på Fyrvalla i ett projekt som varit omdebatterat och även kritiserat från olika håll - bland annat för ökade kostnader.

För Strömsunds kommun, en av de tre ägarkommuner i Norra Jämtlands Räddningstjänstförbund kan nya lokaler för räddningstjänsten också medföra ökade kostnader för kommunen med 400.000 kronor per år. Trots det säger kommunalrådet Karin Stierna att satsningen är riktig.

Mia Krylén projektledare på Länsstyrelsen och en av de som varit med från början har förståelse för kritiken:

- Men jag tror att när folk väl kommer hit och är på plats så kommer de att se att det här innebär bra saker, säger hon.

Vad totala kostnaden för projektet kommer att bli kan vare sig hon eller någon annan säga i dag.

(*Certus är latin för "säker")

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".