Länet

Sexhandel bland unga ska studeras

Omkring 20 000 svenska ungdomar mellan 16 och 25 år säljer sex - de flesta via Internet. Det visar en ny rapport från Ungdomsstyrelsen. Men hur det ser ut i länet är oklart och nu i höst ska prostitutionen i både Jämtland och Västernorrland kartläggas. Bland annat kommer man att vända sig direkt till gymnasieungdomar med frågor om deras attityder till sexköp och om de själva sålt sexuella tjänster.

- Det handlar om vilka attityder som finns kring sexköp, om de har blivit erbjudna att sälja sexuella tjänster mot betalning, eller om de faktiskt har sålt sex eller sexuella tjänster mot betalning, säger utredaren Jenny J. Långström vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Man vet i dagsläget ganska lite om omfattningen av prosititution och människohandel i Västernorrland och Jämtland.

Bland annat kommer polisen, taxi, socialtjänsten, migrationsverket och kvinnojourerna att delta.

- Jag kan inte svara varför vi vet så lite. Men det man kan spekulera i i alla fall är ju att det är en brottslig verksamhet som ofta sker väldigt dolt. Sen också att det är ett brott som inte är så högprioriterat eftersom det är en väldigt låg straffskala på det, säger Jenny J. Långström.

 Även om sex på nätet är dolt för myndigheterna är det en vardag för många ungdomar. För enligt den nya rikstäckande undersökningen från ungdomsstyrelsen har varannan flicka nån gång fått ovälkomna sexförslag på nätet.

- Ja, förut när man var yngre satt man ju vid datorn länge och då fick man sådana där, av gubbar och äldre killar. Typ är du kåt, eller visa tuttarna eller sånt. Vill du cama, ha camsex, berättar Rebecca, en av ungdomarna som SR Jämtland pratat med.

I slutet av november ska utredningen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".