Jämtlands län

Betydelsefulla kryss i kyrkovalet

När personrösterna räknats i kyrkovalet i Härnösands stift står det klart att väljarna kryssat in 13 av 59 ledamöter i stiftsfullmäktige.

Det var en nyhet i årets kyrkoval att väljarna kunde personrösta på så många som tre kandidater. Och nyheten slog igenom, det visar den slutliga sammanräkningen av valet till stiftsfullmäktige.

För 13 kandidater blev personrösterna helt utslagsgivande, de kom in i stiftsfullmäktige genom att väljarnas kryss gav dem en bättre placering på listan. Dessa 13 personer representerar fem nomineringsgrupper.

De inkryssade ledamöterna från länet är socialdemokraterna Karin Göransson och Linn Berglund, centerpartisterna Karin Stierna och Timo Andersson samt Mikael Lindé tillhörande de Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

När all sammanställning är klar visar det sig att Härnösands stift är det stift i landet som hade högst andel röstande, med ett valdeltagande på 13,3 procent. 34 337 personer röstade i vårt stift, vilket är 1 889 personer fler än i förra valet.

Inte i något annat stift ökade valdeltagandet på motsvarande sätt.

Inkryssade ledamöter i Härnösands stift:

Karin Göransson (s), 59 år, Duved

Malin Larsson (s), 29 år, Stöde

Lena Olofsson (s), 47 år, Matfors

Linn Berglund (s), 35 år, Östersund

Karin Stierna (c), 39 år, Gåxsjö

Jan-Olov Sellén, (c) 62 år, Selånger

Eivor Lundin (c), 64 år, Gideå

Timo Anderssopn (c), 70 år, Fåker

Karin Höiby (fisk), 60 år, Sundsvall

Gerd Gabrielsson (fisk), 72 år, Alnö

Leif Grip (posk), 55 år, Fränsta

Mikael Lindé (posk), 50 år, Ås

Einar Marklund (frimodig), 70 år, Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".