Olden

Söker anstånd med svar på samebyars miljon-krav

Indalsälvens vattenregleringsföretag, IVF, har återigen ansökt om att få längre tid på sig att redovisa sin inställning till två samebyars ersättningskrav för ombyggnaden av regleringsdammen vid fjällsjön Burvattnet nordväst om Olden i Offerdal. Det är samebyarna Jovnevaerie och Njaarke som begärt drygt en miljon kronor i ersättning för den inverkan de menar att dammrenoverings-jobben haft på rennäringen.

Regleringsföretaget skulle ha varit färdiga med redovisningen förra veckan så att ersättningsfrågan kunde avgöras. Miljödomstolen ska nu ta beslut om de får längre tid på sig.

Samebyarna begärde ersättning redan inför renoveringsarbetena på Burvattnetdammen. De gjorde det utifrån sin egen bedömning att dammbygget skulle göra att fler renkalvar skulle dö, att renarnas vikt skulle sjunka och att det skulle kosta extra pengar att övervaka renarna under dammbygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".