Berg/Östersund

- Fler bör få rösta om uran

Samtliga kommuner runt Storsjön måste få vara med och säga sitt om en eventuell uranbrytning i Oviken. Frågan kan inte bara avgöras i en folkomröstning i Berg, menar flera kommunpolitiker som SR Jämtland pratat med.

- Ska det vara folkomröstning bör alla runt Storsjön eller kanske hela Jämtlands län få vara med, säger Knut Östman, från miljöpartiet i Bergs kommun.

Det var i tisdags som kommunalrådet Lena Olsson, Bergspartiet, i Bergs kommun, öppnade för att det kan bli en folkomröstning om uranbrytning i kommunen. Bland medborgarna finns delade meningar om brytningen.

Men det här är inte bara en fråga för Bergs kommun, menar politiker från andra kommuner runt Storsjön. En av dem är Ann-Sofie Andersson, socialdemokrat och kommunalråd i Östersund.

SR Jämtland har under onsdagen sökt kommunalråden Maria Söderberg, Krokom, och Eva Hellstrand, Åre, utan att lyckas nå dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".