Östersund

Det blir inget fängelse

Det blir inget fängelse i Östersund. Det beskedet gav kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylen när besökte Östersund på fredagen. Men både socialdemokraten Ann-Sofie Andersson och moderaten Saila Qvicklund säger att de ska försöka påverka regeringen att ändra på saken.

Det blir inget nytt fängelse i Östersund, och troligen läggs häktet med ett 15-tal anställda ner. Det beskedet gav Lars Nylén, kriminalvårdens högste chef i landet, när han kom till Östersund på fredagen för att träffa lokala politiker. Nylén hävdar att regeringen inte ger kriminalvården tillräckligt med pengar för att bygga nya fängelser.

Närmare 500 miljoner kronor i nya pengar behövs nästa år för att planerade fängelser i Östersund och Haparanda ska kunna byggas.

Ann-Sofie Andersson, s, kommunalråd i Östersund, tycker att regeringen slösar med pengar eftersom man inte fullföljer ett bygge som redan kostat mer än 150 miljoner att förprojektera. Saila Qvicklund, länsordförande för moderaterna, menar att man inte kan anklaga regeringen efter att bara ha hört en part - men hon säger också att moderaterna i länet ska försöka påverka regeringen så att fängelset kan byggas.

Ingrid Marklund
ingrid.marklund@sr.se
063-160644

Läs om tidigare turer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".