Sverige

Samer anmäler staten

Samernas Riksförbund, SSR, anmäler staten till Diskrimineringsombudsmannen, DO. SSR menar att det förekommer orättvisa rovdjursersättningar.

Deras egna beräkningar visar att en fårägare får omkring 2300 kronor i ersättning för djur som dödats av rovdjur - och en renägare får bara 1300 kronor om en ren dödas av rovdjur.

– Så länge man inte är samisk renägare får man tydligen högre ersättning om man förlorar sina tamdjur till rovdjur, säger SSR:s ordförande Jörgen Jonsson i ett pressmeddelande.

SSR begär nu att DO utreder om statens rovdjursersättning strider mot diskrimineringslagen. Enligt lagen är det diskriminering om någon "missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan ... i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med" exempelvis etnisk tillhörighet.

– Svenska jordbrukare som förlorar tamdjur till rovdjur får full kompensation, medan samer endast erhåller en begränsad del av den ekonomiska skadan, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".