Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ranstad

Erfaren uranbygd varnar för gruva

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 06.00
Det gamla dagbrottet har förvandlats till en sjö. Tranebärssjön läcker uran och andra metaller som finns i alunskiffret. Foto: Torbjörn Laxvik/SR

Det går inte att bryta uran ur alunskiffer utan att helt förstöra landskapet. Det menar urankritiska röster från Ranstad i Västergötland. Där syns resterna av Sveriges hittills enda urangruva fortfarande efter flera decennier.

Det går inte att bryta uran ur alunskiffer utan att helt förstöra landskapet. De slutsatserna drar Naturskyddsföreningen i västgötska Falbygden. Samma bolag som nu prospekterar för en urangruva i Oviken i vårt län har väckt uranmotståndet till liv i Ranstad utanför Falköping där stor möda lagts på att sanera en gammal urangruva med samma sorts alunskiffer som finns i Oviken.

Erfarenheter av uranbrytning
I Ovikentrakten vill prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals starta brytning av alunskiffer för att utvinna uran. I västgötska Ranstad har man erfarenhet av både uranbrytning och motståndet mot sådan. Och motståndet mot att röra i alunskiffern där har blossat upp igen.
– Skiffern går inte att exploatera utan att förstöra hela landskapet, säger Jan Lindholm som är ordförande i Falbygdens Naturskyddsförening.

I Ranstad bröts den uranbärande alunskiffern i dagbrott under några år i slutet av 60-talet. Spåren efter verksamheten syns här idag i form av industribyggnader, en sjö i dagbrottet och ett 23 hektar stort område där gruvavfallet lagts upp.

Vetot stoppade ny brytning
Under 70-talet blev planerna på ny brytning mer storslagna. Men stötte på hårt motstånd från lokalbefolkning och kommunpolitiker, och uranframställningen avskrevs för gott, trodde man. Samma kanadensiska bolag som provborrar i Storsjöbygden har ansökt om nya undersökningstillstånd också här i bergen.

Det kommunala vetot stoppade verksamheten för några decennier sedan. Och kan kanske göra det igen.
– Om det finns kvar. Det är ju ingen grundlag och en ny riksdagsmajoritet kan ta bort det, säger Jan Lindholm.

Torbjörn Laxvik
torbjörn.laxvik@sr.se
063-160634

Läs mer

Uranet i Ranstad Reportageresa

Radio Jämtlands reporter Torbjörn Laxvik bestämde sig för att lära sig mer om hur uranbrytning påverkar en bygd och reste till Ranstad, där sveriges hittills enda urangruva fanns på 60-talet. Följ reportageserien eller läs mer på vår uransida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".