Östersund

Stoppat fängelse grusar häktesplaner

Efter kriminalvårdens besked i veckan om att det inte blir något fängelse i Östersund ser det ut som länet även blir utan häkte. Personalen känner sig lurad och tror att hela rättskedjan nu riskerar att försvinna från länet.

Tre år till spillo
– Vi känner oss lurade, vi blev ju lovade jobb och kände att vi kunde bli kvar, säger Lotta Andersson. Hon är kriminalvårdare och var säker på att få jobb på det nya fängelset eller kanske på häktet som skulle byggas där. Det trodde mer än hälften av hennes kollegor på det provisoriska häktet i Östersund också. Men nu vet de inte ens om de har något jobb om ett år.

De har satsat på utbildning till kriminalvårdare och arbete i det nuvarande häktet med det klara syftet att få fasta anställningar på den nya anstalten. De tre åren som har gått kan vara förspilld tid.

Lotta Andersson skulle ha sökt jobb inom socialt arbete om hon kunnat spå framtiden. Hon är utbildad socionom. Men nu har det gått tre år, det är lågkonjunktur och kommunerna nyanställer inte.

150 miljoner i sjön
Förutom den egna situationen upprörs hon av slösandet med skattemedel. Minst 150 miljoner kronor har hittills plöjts ner i förberedelser.
– Jag tycker det är hemskt att man kastar så mycket pengar i sjön, norrlands inland behöver de här jobben, säger Lotta Andersson.

En tredje aspekt är hur hela rättsapparaten påverkas. Hon tror det vore billigare för samhället att bygga ett nytt häkte i Östersund än att lägga ner det.
– Lägger de ner häktet då har vi snart ingen tingsrätt eller frivård, då försvinner hela kedjan, säger Lotta Andersson.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellström@sr.se
063-160636

Läs också

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".