Votering i Riksdagen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Östersund

Politiker "skolkar" från riksdagen

Uppdaterad 13:45
Nära var femte stol står tom när Sveriges riksdag voterar och många riksdagsledamöter har tvivelaktiga bortförklaringar och lönsamma extraknäck. Per Åsling (C) är länets mest skolkande riksdagspolitiker med 33 procents frånvaro.

Det är TV4 programmet Kalla Fakta som granskat närvaron och kommit fram till att länets mest frånvarande riksdagspolitiker är centerpartisten Per Åsling. Han tar kritiken med ro och menar att det handlar om att leva upp till ett vallöfte.
- Jag har lagt upp rikstadsarbetet efter ordningen mindre snack och mer verkstad, säger han till Radio Jämtland.
- När frågorna kommer till riksdagens kammare så är dom i praktiken avgjorda och jag har valt att gå in tidigare i processen, säger han.

Socialdemokraten Marie Nordén har en frånvaro på 18 procent. Hon anser att viss frånvaro är accepterad, men är kritisk till annan.
- Jag tycker att det ska ifrågasättas när man har allt för många sidouppdrag där man hovar in pengar, sidouppdrag som faktiskt har väldigt lite med politiken att göra, säger Marie Nordén till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".