Arkivbild: Dagbrott vid Aitikgruvan. Foto: Johan Hellsten/SVT BILD
jämtlands län

Länets uran ekonomiskt ointressant

Kritiker till brytning av uran hävdar att priserna på uran aldrig kommer att göra alunskiffrarna i Jämtland ekonimiskt intressanta. De får medhåll av Gustav Åkerblom som är geolog vid Continental Precious Mineral som prospekterar i Storsjöbygden.

- Uranhalterna är så låga i alunskiffret att det aldrig skulle löna sig. Det som gör det intressant är de andra metallerna; vanadin, molybden och nickel, säger han.

Och en sak som gör brytningen dyr är att man måste städa upp efter sig. I västgötska Ranstad landar slutnotan på en halv miljard kronor för 155 ton uran. Under första etappen i en gruva i Oviken utvinns 10 gånger mer varje år under en tioårsperiod.

- Det är väldigt stora kostnader, naturligtvis. Men det är ju så i Sverige att man överhuvudtaget inte får bryta malm utan att man samtidigt avsätter pengar för återställning av området, säger Gustav Åkerblom.

För att man ska få en bild av hur enormt stor verksamhet som är på gång i Ovikentrakten jämför Gustav Åkerblom med Bolidens koppargruva i Aitik utanför Gällivare. Dagbrottet är ungefär lika stort, lika stora marker ska återställas, tre-fyrahundra personer jobbar där, och:

- För Gällivare kommun är Aitik en oerhört stor arbetsgivare. För Bergs och Åre kommuner skulle det självklart vara en väldigt stor verksamhet om gruvbrytningen kom tillstånd, säger Gustav Åkerblom.

Uranet i Ranstad Reportageresa

Radio Jämtlands reporter Torbjörn Laxvik bestämde sig för att lära sig mer om hur uranbrytning påverkar en bygd och reste till Ranstad, där sveriges hittills enda urangruva fanns på 60-talet. Följ reportageserien eller läs mer på vår uransida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".