Jämtlands län

Tonvis med uran läcker ut naturligt

Vid en eventuell uranbrytning i Oviken finns en oro för att uran och tungmetaller läcker ut i Storsjön. Men redan idag hamnar tonvis med uran i sjön varje år från alunskiffern i bygden.

- Vi gjorde en överslagsberäkning häromdagen och vi kom fram till att 40 ton om året rann ut i Storsjön per år från hela skifferområdet, det berättas Gustav Åkerblom som är geolog vid prospekteringsbolaget som planerar en gruva i trakten.

40 ton om året. Vad det kan betyda för hälsa och miljö är inte lätt att veta.

Länsststyrelsens miljöskyddsenhet som annars håller koll på vattnet i sjön gör inga uranmätningar.

Livsmedelsverket sätter gränser för vad dricksvatten får innehålla och uran kan påverka njurfunktionen hos den som dricker det. Men studierna gäller bergborrade brunnar och grundvattentäkter.

Vad det skulle innebära för Storsjön som ytvattentäkt, vill inte Kettil Svensson vid livsmedelsverket uttalla sig om utan att ha sett hur uranläckaget beräknats, men, säger han:

- Med utgångspunkt från vad som gäller för andra vattentäkter skulle det vara underligt om det vore något problem att dricka vattnet i sjön.

Och det är i linje med vad Gustav Åkerblom anser:

- Vattenomsättningen är så stor så att när vi tar analyser av Storsjövattnet så finns inget uran i det, säger han.

Och det ska inte läcka ut uran eller andra tungmetaller till Storsjön vid gruvbrytning enligt Gustav Åkerblom.

- Jag ser det dom uteslutet att ansvariga myndigheter skulle ge något som helst tillstånd för utförsel av tungmetaller i Storsjön. Den är en riksklenod och måste skyddas på alla sätt

Continental Precious Minerals geolog Gustav Åkerblom är också strålskyddexpert och har bland annat arbetat vid Statens strålskydds institut, SSI, och för Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Uranet i Ranstad Reportageresa

Radio Jämtlands reporter Torbjörn Laxvik bestämde sig för att lära sig mer om hur uranbrytning påverkar en bygd och reste till Ranstad, där sveriges hittills enda urangruva fanns på 60-talet. Följ reportageserien eller läs mer på vår uransida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".