Jämtlands län

Rovdjurs-fobier utreds i länet

Kan det vara så att människor som känner stor skräck för rovdjur, som björn och varg, lider av fobier, tvångstankar? Det och hur man i så fall kan behandla och hantera rovdjursskräck är några frågor som psykologi-forskare hoppas få ny kunskap om genom en forskningsstudie i bland annat vårt län, de närmaste månaderna.

Före nyår kommer ett antal slumpmässigt utvalda invånare i Jämtland, Norrbotten och Dalarna att få enkäter hemskickade med ett antal frågor som forskarna, från Lunds och Uppsala universitet och högskolan i Gävle, vill ha svar på. Runt 800 personer i björn- och vargtäta områden i landet kommer att få enkäter hemskickade.

Folk som själv uppger att de känner stor skräck för varg och/eller björn kommer därefter att tillfrågas om de är villiga att medverka i fördjupande studier som mer har formen av experiment.

Michael Ragnarsson
michael.ragnarsson@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".