jämtlands län

Fler lever med skyddad identitet

Allt fler lever med skyddade personuppgifter. Den kraftigare formen av identitetsskydd som Skatteverket beslutar om - kvarskrivning - har blivit tio gånger vanligare i Jämtland och Västernorrlands län än den var för tio år sedan.

Skatteverket beslutar om de två vanligaste formerna av skyddad identitet. Den som ansöker måste först styrka att det finns en hotbild. Sekretessmarkering innebär att vanligtvis offentliga uppgifter om en person i folkbokföringen bara får lämnas ut efter sekretessprövning av Skatteverket.

228 personer har den formen av skydd i Jämtland och Västernorrland i dag, mot 166 personer för tio år sedan. Kvarskrivning innebär att en person inte folkbokförs där man faktiskt bor och att post till personen går till Skatteverket där några få särskilda handläggare sköter om att vidarebefordra posten. 20 personer i vårt område har sånt skydd i dag. För tio år sedan var det bara två.

Den allra hårdaste formen av identitetsskydd är fingerad personuppgift. Rikspolisstyrelsen föreslår och Stockholms tingsrätt beslutar om någon ska tilldelas nytt namn och personnummer. Mellan 30 och 40 personer i landet har den typen av skydd - det är oklart hur många i vårt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".