Få använder student-försäkring

Samtliga studenter och doktorander vid universitet och högskolor i landet är försäkrade, men få tycks känna till personskadeförsäkringen. I Sverige finns 290 000 högskolestuderande, men år 2008 gjordes endast 260 skadeanmälningar, skriver Göteborgs-Posten

- Försäkringen betalas av högskolorna. Studenterna behöver bara skicka en skadeanmälan till oss så sköter vi resten, säger Erland Törngren, sektionschef vid Kammarkollegiet, till Göteborgs-Posten.

Ett skäl till att försäkringen, som administreras av statliga Kammarkollegiet, är okänd kan vara att den oftast inte marknadsförs tydligt av högskolorna. Men för den som exempelvis råkar ut för en cykelolycka och skadar tänder på väg till skolan kan de göra stor ekonomisk skillnad.

- Till exempel får en student i 20-årsåldern, som drabbas av 15 procents invaliditet, 218 000 kronor i ersättning. Det är mer än vad olyckfallsförsäkringar ger, säger Erland Törngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".