jämtlands län

10 tappar fast telefon i glesbygden

Polisens nya radiosystem, Rakel, medför att Teliakunder i glesbygden förlorar sin fasta telefoni. Rakel tar över den radiolänkfrekvens som Telia använder för att ge kunderna en fast telefonförbindelse. I länet drabbas tio telefonkunder.

Irene Krohn vid Telias presstjänst säger att det är kunder som saknar både el och mobiltäckning och det skulle innebära enorma kostnader för företaget att bygga ut nätet enbart för dessa abonnenter, enligt henne har varken Telia eller någon annan operatör den möjligheten idag.

De länsbor som drabbas av indragningen har idag en gammal telefonlösning från televerkstiden, en kombination av koppartråd och radiofrekvens, eftersom företaget inte längre får använda radiofrekvensen så uppför systemet att fungera.

Det är idag osäkert hur de här 10 länsborna ska kunna kommunicera med omvärlden när telefonin försvinner.

- Vi har informerat Post-och Telestyrelsen som är den ansvariga myndigheten för kommunikation för vår befolkning men jag vet faktiskt inte hur lösningen för de här människorna kommer att se ut, säger Irene Krohn vid Telias presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".