jämtlands län

Tufft ekonomiskt läge för landstinget

Landstinget har stora svårigheter med att klara de besparingar som krävs för att få ett positivt resultat i ekonomin. Det framgår av det delårsbokslut som presenteras för Landstingsfullmäktige igår.

2009 har varit ett tungt år för Jämtlands läns landsting, präglat av svag ekonomi, vikande skatteintäkter och förberedelser för vaccinationen mot svininfluensa.

Det är långt till målet på ett överskott på 28 miljoner, som fastställdes av Landstingsfullmäktige i juni.

Prognosen visar tvärtom på ett underskott på 20 miljoner och det kommer att krävas större insatser under resten av året för att klara budgeten, skriver Landstingsdirektören.

Det är inte bara det egna omställningsarbetet med att minska kostnaderna som tar tid och kraft. Det gör också åtgärderna för att korta vårdköerna, som krävs för att få ta del av den statliga kömiljarden. Till det ska läggas förberedelserna inför det fria vårdvalet som införs i primärvården vid årsskiftet.

Ett positivt inslag i den dystra prognosen är att kostnaden för bemanningsföretag minskat med 8,8 miljoner kronor och att sjuktalen bland de anställda fortsätter att minska.

Jessica Brander
jessica.brander@sr.se
063-160617

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".