Riksdagledamoten Marie Nordén Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Jämtlands län/Sverige

Länspolitiker skrev motion på falska uppgifter - blev grundlurade

Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från länet blev grundlurade när de skrev en motion om slopad uttagsskatt för kooperativ vindkraft. Det visar sig nu att Aftonbladet skickat ut felaktig information från en påhittad organisation för att se hur lätt det är att styra de folkvalda.

Riksdagsledamoten Marie Nordén bekräftar att de aldrig kontrollerade sanningshalten i utskicket de fick.

- Nä vi kollade inte det. Den var påhittad, men problemet med kooperativ vindkraft är på alla sätt verkligt. Det här är en fråga som många har tagit upp med oss, för det är ett problem när man ska vara flera och äga vindkraft tillsammans, säger Marie Nordén.

Kan det ha hänt att du och andra riksdagsledamöter skrivit andra motioner där faktaunderlaget också varit falskt?

- Det är jätte svårt att veta. Vi sitter inte och dubbelkollar alla mejl och påståenden som vi får in, säger hon.

Marie Nordén säger att de framöver kommer att göra mer noggranna faktakontroller. Hon tror att Aftonbladet, genom det här falska utskicket, vill visa att politikerna inte gör ett bra jobb. Men det håller Marie Nordén inte med om.

Förutom Marie Nordén var det länets socialdemokraterna Stefan Wikén och Berit Andnor som lurades av det falska underlaget.

Johanna Gadd
johanna.gadd@sr.se
063 - 160672

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".