Åre

Fjäll undantas från vindkraftverk

Åre kommun sätter ned foten och tillåter inte vindkraft i fjällen. Andra näringar, som turism och rennäring prioriteras. Detta samtidigt som trycket från exploatörerna på de bästa vindlägena hårdnar i den ekonomiska krisen. Idag väntas kommunstyrelsen i Åre ta beslut om att kommunens översiktsplan vad gäller vindkraften ska ställas ut.

Moskogen ligger en halvmil från Järpen och kraftverken här kommer att synas från Mattmar, Järpen, Undersåker och Trillevallen. Det är Jämtkraft och Persson invest som vill bygga och parken blir den enda större i Åre kommun med runt 50 verk. El motsvarande Åre kommuns förbrukning att produceras i Moskogen.

Här i skogen liksom på andra skogsklädda höjder i länet räknar man med att inte störa andra näringar så mycket. Å andra sidan blåser det mindre och exploatörerna vill ha högsta avkastning för att göra sina investeringsbeslut. Det råder finanskris och kraftverken är dyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".