Tandsbyn

Husqvarna lägger ner fabrik - drygt 100 blir utan jobb

Husqvarnafabriken i Tandsbyn med hundratalet anställda läggs ner när industriföretaget Husqvarna drar ned på tillverkningen i Sverige och USA med 1 200 anställda. Flera svenska fabriker flyttas eller läggs ned, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt ökar Husqvarna antalet anställda vid tillverkningsenheter i Polen och Kina, vilket gör att neddragningen netto stannar på 400 anställda.

I åtgärdsprogrammet som presenterades i samband med företagets delårsrapport på fredagen ingår bland annat nedläggning av den så kallade Rider-fabriken i Huskvarna, fabriken i Tandsbyn och avyttring av den kvarvarande gräsklipparanläggningen i Höör.

Samtidigt flyttar Husqvarna verksamheten inom produkter för byggnadsindustrin i Jönköping till Huskvarna, en åtgärd som även inkluderar en neddragning i den spanska verksamheten.

Komponentfabriken i Ödeshög sätts även upp på säljlistan.

Strax före jul förra året berättade SR Jämtland att Husqvarna varslade ytterligare 23 personer efter att tidigare under förra hösten ha varslat 16 anställda. Efter de neddragningarna hade fabriken ett 100-tal anställda.

Många befarade redan för tre år sedan när företaget flyttade röjsågstillverkningen från Tandsbyn till Jönköping att det var ett första steg mot nedläggning i Tandsbyn.

Röjsågarna är en innovation starkt förknippad med orten och det som lade grunden för fabriken i byn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".