Östersund

Fler får göra "lumpen light" i länet

Den militära garnisonen lades ner för fyra år sedan, men trots det kan man även nu utbilda sig till soldat i Östersund. Nästa höst startar återigen en kortare, tremånaders, militär grundutbildning med 40 platser för kvinnor och män mellan arton och trettiofem år. I hela landet blir det nästan 600 utbildningsplatser.

Efter den kan man rekryteras till hemvärnet eller - om man till exempel är sjuksköterska i det civila söka utlandsjobb inom den svenska militära utlandsstyrkan.

Bygger man på med ytterligare fem månaders militärtjänst har man möjlighet att få anställning som yrkessoldat i det nya försvaret där värnpliktssystemet nu ska avvecklas.

För att vara lämplig till den komprimerade soldatutbildningen, som redan genomförts en gång i Östersund efter garnisonsnedläggningen, ska man alltså vara mellan 18 och 35 år, frisk och stark på alla sätt och man får inte förekomma i brottsregistret.

- Den som sökt intervjuas och den känsla man får vid intervjun inför en person får råda, säger Sven Mattsson chef för Fältjägargruppen och ansvarig för utbildningen.

Det är elva officerare vid Fältjägargruppen på Frösön, som utbildar och övar hemvärnspersonal, som ansvarar för utbildningen.

Det man kan efter tre månader är att sköta sin personliga utrustning. Man kan skjuta med sitt personliga vapen. Går man vidare så blir det mot en specifik befattning.

Det pågår en aktiv rekrytering. Inte många vet att man faktiskt kan göra lumpen i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".