Tandsbyn

Försöker rädda jobben i Tandsbyn

I fredags kom beskedet att Husqvarna vill lägga ned fabriken i Tandsbyn. Redan nu drar arbetet igång med att rädda fabriken, en arbetsgrupp har bildats och facket kallar in en löntagarkonsult för att kunna visa fabrikens fördelar.

I fredags kom beskedet att Husqvarna vill lägga ned fabriken i Tandsbyn. Redan nu drar arbetet igång med att rädda fabriken, en arbetsgrupp har bildats och facket kallar in en löntagarkonsult för att kunna visa fabrikens fördelar. Conny Hansson, IF-Metall:

- Jag har goda förhoppningar om att vi kan få fram ett bra material så vi kan visa företagsledningen att det finns ett värde att behålla fabriken i Tandsbyn, säger Conny Hansson som är ombudsman vid IF-Metalls avdelning sex i Mellannorrland.

Det som tillverkas i Tandsbyn ska flytta till Husqvarna, medan annat ska tillverkas i en ny fabrik i Polen och vid fabriker i Kina. Husqvarnas ledning anser att för liten andel av tillverkningen sker i det man kallar låglöneländer.

Det här är uttryck för globaliseringen och Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning säger att det här kommer vi att få se mycket mer av. Men han poängterar att det inte är bara låga löner man vill åt, det handlar i hög grad att komma närmare de växande marknaderna. Och trots allt är globaliseringen inte någon naturlag:

- Den rullar på, men att det skulle vara obrytbart i det här fallet vill jag inte säga i det här läget. Det kan ju vara så att en sån här grupp och såna här konsulter kan göra alternativa kalkyler som kan förändra företagets kalkyl. Att ge upp i det här läget vore korkat, säger Staffan Sonning.

Arbetsgruppen består av folk från facket, länsstyrelsen och Östersunds kommun. IF-Metall träffar löntagarkonsulten på fredag och lokala förhandlingar väntas komma igång inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".