Husqvarnafabriken i Tandsbyn. Foto: Torbjörn Laxvik
Tandsbyn

Fabrikens förutsättningar granskas

Idag startade arbetet för att rädda kvar Husqvarnafabriken i Tandsbyn och de 96 jobb som står på spel. Under förmiddagen träffade fackklubbarna löntagarkonsulten som kallats in.

- Idag har vi gått igenom vilka nackdelar och vilka fördelar som finns med att ha en liten fabrik uppe i Jämtland i byn Tandsbyn, berättar Conny Hansson som är ombudsman vid IF-Metall Mellannorrland.

Löntagarkonsulten ska helt enkelt göra en värdering om det är ekonomiskt klokt att stänga fabriken och flytta produktionen till Huskvarna. Men även om konsulten skulle komma fram till att flytten är korkad rent ekonomiskt, så betyder inte det att företagsledningen måste ändra sig.

- Är det så att företaget vill flytta en fabrik så är de suveräna att göra det. Däremot kan vi påvisa om det är ekonomiskt oförsvarbart. Och då borde aktieägare och intresserade förstå att det är ett dåligt strategibeslut, säger Conny Hansson.

Under eftermiddagen träffades också den arbetsgrupp, med företrädare för länsstyrelse och kommun, som ska försöka rädda kvar fabriken. Och en första genomgång har gjorts vad det gäller möjligheter - och konsekvenser av en nedläggning. Bland annat hur många som kan mista jobbet hos lokala underleverentörer.

- Mellan tummen och pekfingret kan det handla om 10 till 50 personer, säger Conny Hansson.

Vid Tandsbyfabriken är idag 96 anställda.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Tidigare rapportering om fabriken i Tandsbyn: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista