Östersund

Jens Nilsson redo för EU

Det blir en plats i Europaparlamentet för Jens Nilsson. I går gick EU:s ledare med på det undantag som Tjeckien krävt för att skriva under Lissabonavtalet, den nya konstitutionen för EU.

Nu ska författningsdomstolen granska fördraget och sen kan presidententen Vaclav Klaus skriva på. Det har varit en lång väntan på ett säkert besked för Jens Nilsson.

- Det känns jätte bra. Det stora hindret var Irland, när de sa ja då har jag riktat in mig på att få en plats i Europaparlamentet, säger Jens Nilsson.

När det nya parlamentet kan vara på plats är det nästan ingen som vet. Först måste en ny kommission ha utsetts. Så det kan bli i april eller till och med i juli.

Jens Nilsson har stor tilltro till att kunna påverka EU:s politik och göra nytta i parlamentet.

 - Jag vet att jag kan göra nytta när gäller regionalpolitik och sammanhållningspolitik. Det har vi hållit på med i Europaforum norra Sverige där jag är ordförande. Vi har hållit på i 10 år och jag har suttit i regionkommittén, så de frågorna kan jag. Jag hoppas också på att få hamna i det utskottet och då kan jag göra nytta redan från första dagen, säger Jens Nilsson.

Jens Nilsson hoppas få lika mycket inflytande i parlamentets utskott som i regionkommitten. Den delen av politiken handlar om hur man använder strukturfondspengar och har alltså stor betydelse för till exempel Jämtland.

I utskottet handlar det också om diskussion och kompromiss och om man kan slåss för ett starkt förslag säger Jens Nilsson. Det finns förstås en viss risk med kompromisser.

- Ibland kan det vara så att man kompromissar bort viktiga värden. Att ta och ge samt kompromissa är en del av politiken, säger han.

Britt- Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se
063-160636

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista