Jämtlands län

Sänkta hastigheter kritiseras starkt

Motormännen i länet kritiserar Vägverkets beslut om att sänka hastigheterna på nästintill alla länets vägar. Att sänka hastigheterna är att stoppa utvecklingen och istället backa ett tiotal år i utvecklingen, säger Sten Bredberg vid Motormännen i Jämtlands län.

- De här hastighetsgränserna har vi haft i 30 år. Och de byggdes för de bilar som var för 30 år sedan. Men bilarna har blivit enormt mycket bättre och trafiksäkrare. Och rimligtvis bör de här vägarna fungera för de farter som man då bestämde sig för. Däremot har vi höjt kravet för trafiksäkerhet och då måste vi höja kraven på hur vägarna är beskaffade också för att undvika de värsta olyckorna. Det vet vi hur man kan göra men det har man inte gjort, säger Sten Bredberg till SR Jämtland.

Den 10 november är det dags för hastighetssänkningarna som görs med syftet att rädda liv genom att anpassa hastigheten till vägarnas standar.

Men Motormännen menar att beslutet är centralstyrt och de är kritiska till att man inte tittat mer regionalt på de verkliga förutsättningarna längs vägarna.

- Man har inte tagit hänsyn till den betydligt lägre trafikintensitet som vi har på våra vägar utan man har försökt bestämma att en viss typ av väg ska ha en viss hastighet, säger Sten Bredberg.

Sten Bredberg ställer sig också frågande till om hastighetssänkningarna verkligen kommer att ge någon effekt.

- Jag tror att det blir ett slag i luften. Människor kommer inte att bry sig och risken med det här är att man i allmänhet inte kommer att bry sig om hastighetsgränser, sägen Sten Bredberg.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista