Ragunda

Skolskjuts indragen för sexåringar

Sedan terminsstarten går inte längre skoltaxin från byarna Stadsforsen och Annedal till Järåskolan i Bispgården. På hemvägen får föräldrarna skjutsa de sista nästan två kilometrarna, och det gör de av säkerhetskäl.

- Det är inte värst trevligt att gå så långt. Och så är det tungt, jag spelar fiol och har gympa samma dag och måste kånka tre väskor då. Och så kan det vara kolmörkt och det är inte kul, säger Bodil Strömqvist som är elva år.

Föräldrarna tycker också att det är alldeles för farligt för barnen att gå längs grusvägen och skjutsar de sju barnen i byarna för det mesta. Bodil åker ofta med grannen Gun Hansson.

- Ja, vi vill ju inte ha våra barn gående längs en 70-väg. Det är en smal grusväg och vi har en son som är sex år som vi absolut inte kan kan släppa ut längs en trafikerad väg, säger hon.

Att skoltaxin drogs in i höstas beror i första hand, enligt kommunen, på att den skjutsade ett handikappat barn till skolan som nu flyttat. Då fick de andra barnen också plats. Men det finns också en ändring i det så kallade skolskjutsreglementet som gör det möjligt att neka skjuts. Förut ansågs det att barnen inte skulle gå längs en väg där det är sjuttio. Nu är det OK.

Och det tycker Kicki Fredriksson, som är vice ordförande i barn- och utbildningsberedningsgruppen och ansvarig politiker, är rimligt:

- Ja, om man tittar på andra kommuner och jämför med deras reglementen så ser det likadant ut på andra ställen. Så jag tycker det är rimligt - ja, säger Kicki Fredriksson.

Föräldrarna har överklagat kommunens beslut att dra in skoltaxin till länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista