jämtlands län

Nu tar svininfluensan fart i länet

Den nya influensan har tagit fart i länet sista veckan. Det säger smittskyddsläkare Mikael Widerström till SR Jämtland.

Förra rapporteringen var på 14 fall, nu är man uppe i 48 fall av svininfluensa som den också kallas.

- Det är framförallt skolungdomar som insjuknat, några har legat på sjukhus men ingen har varit svårt sjuk eller vårdats på intensiven, säger Mikael Widerström.

Just nu pågår vaccineringen för riskgrupper över 50 år. Beroende på hur många som väljer att vaccinera sig så hoppas landstinget kunna börja med nästa riksgrupp - förskolebarn och deras föräldrar nästa vecka eller veckan därpå.

Samtidigt hävdar Smittskyddsinstitutets experter att en del av statistiken över svininfluensan är bristfällig. Landstingen är dåliga på att inrapportera hur många av de smittade som vårdats på sjukhus, vilket har lett till att ingen i dagsläget vet exakt hur stor denna andel är.

Nu har Smittskyddsinstitutet bestämt sig för att ta reda på de exakta siffrorna. De kommande dagarna kommer man därför att ta kontakt med samtliga landsting och begära ut alla uppgifter om patienterna. Arbetet beräknas ta cirka två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista