Fanbyn

Säkerhetsbälten ur funktion i bussar som skjutsar skolbarn

När Smilla Ingebrigtsen skulle kliva av bussen i Fanbyn på väg hem från Fjällsta skola fick hon inte upp säkerhetsbältet. En kvart tog det för busschauffören och medpassagerare som till slut lyckades bända upp fästanordningen med en bordskniv som hämtats i ett hus bredvid busshållplatsen.

- Det var jätteläskigt, säger Smilla Ingebrigtsen som är tio år.

Visst är det läskigt att inte komma loss när man behöver. Det här bältet hade någon sabbat genom att stoppa ner grejer i låset så att det inte gick att öppna. Smilla och hennes kompis Johanna Nygren såg att det verkade vara något fel men prövade ändå. Man ska ju ha bältet på sig.

- Det var som trasigt och så testade jag att sätta dit den. Och sen visste vi inte hur vi skulle få upp den, säger Smilla Ingebrigtsen.

- Var det otäckt?

- Ja.

Smilla fick hjälp av sin kompis Johanna som gick fram till chauffören och sa till honom att:

- Min kompis satt fast i bältet, typ. Och då kom han och hjälpte då. Först försökte han knäppa upp det och sen frågade han efter om någon hade en kniv, berättar Johanna Nygren som också är tio år.

En av de vuxna passagerarna på 127:an hjälpte till att fixa fram en kniv och med förenade krafter öppnades låset. Det är vanligt att bussbältena inte fungerar som de ska, berättar Evy Skåle vid Owéns buss som kör den aktuella linjen. Det kan handla om saker som stoppats i låset, tuggummin papper och annat. Ibland har någon slagit en knut på bältet så att det inte funkar.

- Vi tittar efter knutar varje dag men kollar inte fästanordningen mer än kanske ett par gånger i månaden, säger hon.

Och att bälten saboteras gäller förstås även andra sträckor och andra bussbolag. Så här säger elvaåriga Bodil Strömqvist om 312:an som hon åker på morgnarna i trakten av Bispgården.

- Jag har en kompis och vi sitter tillsammans. Och jag vet en plats i bussen där det är helsäkert att sitta med bussbälten. För viss kan hålla på och grejsa med dom så att man inte kan komma lös eller så att de sitter fast. Eller så att de inte går att sätta fast, säger hon.

KR-trafik som kör 312:an säger att de gått lagat bältena nu under skollovet. Men bekräftar också att det är ett stort problem med skadegörelse på bältena. KR-trafik uppger att bussbältena kontrolleras varje dag.

I Väckarklockan i P 4 Radio Jämtland, tisdag morgon cirka klockan 7.20 hör du en intervju med Länstrafikens planeringschef Ruth Eriksson, om problemen med bälten som inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista