FRÖSÖN/SVERIGE

Flygresandet i länet ökar

Åre-Östersund flygplats och Bromma är de enda flygplatserna i landet där antalet passagerare ökat. Här var ökningen fem procent i oktober, jämfört med samma månad förra året. I landet som helhet var det en minskning med nio procent.

Under oktober uppgick det totala antalet passagerare på LFVs flygplatser till 2,5 miljoner. Det är en minskning med nio procent, jämfört med samma månad 2008.

Utrikes minskade med åtta procent till 1,4 miljoner passagerare och inrikes med nio procent till 1,1 miljoner.

Totalt för perioden januari-oktober 2009 minskade antalet passagerare på LFVs flygplatser med tolv procent jämfört med samma period föregående år. Antalet utrikespassagerare minskade med elva och inrikes med 14 procent.

- I oktober var den procentuella nedgången lägre än tidigare under året. Det beror framförallt på att det var i oktober förra året som trafiken började minska och att vi alltså jämfört oss med svagare fjolårssiffror, säger Henrik Littorin, omvärldsanalytiker på LFV.

Bland LFVs flygplatser var det två flygplatser som visade ökning av antalet passagerare i oktober, nämligen Stockholm-Bromma med åtta och Åre Östersund med fem procent. Stockholm-Arlanda och Göteborg Landvetter minskade med tio respektive tolv procent.

- Inrikes är det liksom tidigare under året trafiken till Norrland samt till och från Bromma som utvecklas starkast. Glädjande är att beläggningsgraden i utrikestrafiken var betydligt högre i oktober än för ett år sedan, säger Henrik Littorin.

Antalet landningar i linjefart och charter minskade med nio procent i oktober jämfört med motsvarande månad föregående år. Utrikes minskade med tolv och inrikes med sju procent. Ackumulerat för perioden januari-oktober 2009 uppgick antalet landningar till 163 200 vilket är en minskning med elva procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista