ÖSTERSUND

Dataspel vägen till drömjobb

Kunskapen bland unga om dataspelsvärlden är stor men däremot vet de mindre om vilka jobbmöjligheter som faktiskt finns inom branschen.I ett projekt som heter Supermarit reser läraren Lisa Lindell runt i landet och föreläser, bland annat om spel, pedagogik och vilka yrkesmöjligheter som finns inom spelindustrin.

Hon är kritisk till att de som ska ge information till ungdomarna, till exempel arbetsförmedlare och yrkesvägledare inte är bättre insatta i vad mediet innebär.

- Jag tycker att de som ska informera ungdomarna ska vara insatta i deras värld och vad som är viktigt för dem, säger Lisa Lindell.

Teknikprogrammet på Wargentinskolan i Östersund fick under en dag föreläsningar om ämnet, för eleven Marcus Fryklöf innebar det vidgade vyer.

- Det finns ju möjligheter jag inte hade tänkt på, detta med Serious games är nytt för mig, säger Marcus Fryklöf.

Serious games är ett uttryck för dataspel som nyttoprodukt och inte bara ett nöje, det kan handla om dataspel med inrikting på hälsa, rehabilitering, marknadsföring, utbildning med mera. Det är ett område som växer inom spelindustrin, en industri som växer så det knakar.

På de senaste tre åren har omsättningen ökat från 1,7 till tre miljarder förra året.

Men trots att branschen idag sägs vara lika stor som både film- och musikindustrin så är det alltså inte många som vet om vilken jobbmarknad som kan finnas där.

- Det är konstigt eftersom spelindustrin funnits så pass länge, säger Lisa Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista