Hammarstrand

Förening kräver mer bygdemedel

Föreningen Förenade Vindbyar är kritiska till den lilla återbäring som vindkraftbolaget SSV AB erbjuder vid bygget av 500 vindkraftverk.

Vindkraftbolaget SSV AB som bygger 500 vindkraftverk på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland erbjuder bara några tiondels procent i återbäring till bygden.

Men föreningen Förenade Vindbyar vill ha mer ersättning från bolaget. Owe Mohlin som är ordförande i föreningen säger att de minst ska ha 0,5 procent av bruttoersättningen tillbaka till byggden. Det är föreningens största krav.

- För alla vindkraftverk skulle det innebära 10 miljoner. För Ragundas del skulle det innebära 2 miljoner kronor, säger Owe Mohlin.

Föreningen vill att de här pengarna ska gå till en vindkraftfond och att 60 procent av dessa pengar ska kunna sökas av föreningar och företag. Resterande pengar ska gå till en kreditgarantifond.

- Vi som bor ute på landsbygden vet ju att det är omöjligt att låna pengar till att bygga någonting. Då skulle man kunna använda sig av den här kreditgarantifonden, säger Owe Mohlin.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista