Östersund/Sverige

Kriminalvården ska granskas

Regeringen är kritisk mot att Kriminalvårdens nya fängelser och häkten har blivit dyrare än planerat och även hur man har skött det planerade fängelset i Östersund. Nu har justitieminister Beatrice Ask (M) beslutat om en oberoende revision av myndigheten.

- Ett skäl är att det blir väldigt dyrt med byggnationer och då finns det anledning att granska varför och se om man möjligen kan göra något åt det, säger Ask till TT.

Hon påpekar att Kriminalvården är den myndighet som fått mest nya pengar de senaste åren. Jämfört med 2004 är anslaget 2,3 miljarder kronor högre nästa år.

Ändå har Kriminalvården inte klarat av att följa den plan för nya fängelser, häkten och ombyggnader som slagits fast. Förutom att ett antal gamla fängelser läggs ned måste också nya planerade fängelser och ombyggnader läggas på is.  Det gäller redan projekterade anstalter i Östersund, Norrköping och Haparanda. Bara projekteringen av anstalter i Östersund och Haparanda har kostat 250 miljoner kronor, till exempel för el- och vvs-konsulter och arkitekter. Något som kritiserats av Ekonomistyrningsverket.

På frågan om Ask är nöjd med Kriminalvårdens ledning, svarar hon:

-Man ska väl ha fakta på bordet. Vi ska vara glada över att säkerheten har blivit väldigt god och det är mycket som fungerar väldigt bra, men man måste alltid vända på alla stenar.

Justitiedepartementet skrev på fredagen avtal med en revisionsfirman som bland annat ska granska om Kriminalvårdens hyreskontrakt upphandlats på ett korrekt och affärsmässigt sätt, om myndigheten har agerat kostnadseffektivt och hur mycket av projekteringen som varit förgäves. Granskningen ska vara klar redan 30 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista