Sverige

Skatteregler drabbar vindkraften

Skatteregler ställer till det för kooperativa delägare till vindkraftverk. När medlemmarna får betala ett lägre elpris beskattas mellanskillnaden. Nu måste intressenterna pressa på för en förändring säger regeringens vindkraftsamordnare.

Skatt på mellanskillnaden
De många kooperativa delägare till vindkraftverk har reagerat på ett uttalande från skatteverket. Skatteverket menar att de ekonomiska föreningarna måste skatta för mellanskillnaden när de tar ut ett lägre pris från medlemmarna än det som elbörsen Nordpool skulle ha tagit.

Det blir dubbla budskap från myndigheterna och nu måste vindkraftsintressenterna pressa på för en lösning, tycker regeringens vindkraftsamordnare Olof Johansson.
– Man har gjort ett bra jobb när vindkraftverk byggds i kooperativ form runt om i landet, säger Olof Johansson.

Svårt att ändra reglerna
När de ekonomiska föreningarna bildades för att samäga vindkraften var tanken att många kunde få lägre elkostnader, insyn och makt över kraftverk i sin egen närhet. Men det lägre priset som de får betala för elen ska betraktas som ett rabatterat pris anser skatteverket och därmed ska mellanskillnaden beskattas. Men vindkraftbolagen menar att priset blir marknadsmässigt om man väger in att medlemmarna har investerat pengar i drift, underhåll och administration.

Att få till stånd en förändring av regelverket kan bli knepigt säger Olof Johansson.
– Så fort man ändrar för en särskild grupp så kommer snart nästa, och sedan nästa. Finansdepartementet säger alltid nej.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Läs och hör också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista