38 nya lagar från i morgon

Ett årsskifte betyder att nya lagar och förordningar träder i kraft. Till de tolvhundra lagar som finns förs ytterligare 38 stycken.
Förordningarna ökar med 95 och blir cirka 2 200. Somliga påbud varierar med var man bor. Skatten på el höjs för alla, men inte lika mycket i det kalla nord. För en villa som kräver 20 000 kilowatt ökar årskostnaden med 375 kronor, mot 430 i söder. Höjda skatter på bensin och diesel slår mer blint, med sina 15 repektive 10 öre per liter. För mindre företag i Norrlands inland blir socialavgifterna lägre. Från dagens femprocentiga rabatt blir den 15 procent. Från och med årsskiftet får länets tidningar hjälp med kostnaderna för lördagsutdelning i glesbygden. Presstödsnämnden bestämmer storleken på stödet. Naturvårdsverket får ett nytt råd för rovdjursfrågor, ett samrådsorgan som ska hjälpa verket med att genomföra rovdjurspolitiken. Lagen ska också från årsskiftet garantera att en grundläggande kassaservice ska finnas i hela riket. Enkelt sagt att posten ordnar så att det går att ta ut och sätta in pengar till enhetliga priser. Andra allmänna legala nyheter är att föräldraförsäkringen förlängs, att det blir möjligt att överklaga beslut om socialbidrag, att skatten för löntagare sänks, att momsen på böcker sänks liksom skatten på vin. Maxtaxa införs inom barnomsorgen, men tv-avgiften höjs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".