Norrland

Nej till Stornorrland

Uppdaterad 15:30
Det ser inte ut att bli någon regionbildning i Norrland den närmaste tiden. Kammarkollegiet säger nej till ansökningarna som kommit in från norrlandskommunerna.

Oenigheten sätter stopp
Kammarkollegiet säger nej till ansökningarna som kommit in från norrlandskommunerna och tycker att frågan om framtidens regioner måste utredas mer. I ett uttalande skriver myndigheten att landstingen sinsemellan är oeniga om vilken lösning som blir bäst.

Kollegiet anser därför att det måste tas ett helhetsgrepp där gränserna för regionkommunerna dras så att indelningen blir till fördel för samtliga regioner.

Stornorrland för stort
Kammarkollegiet tycker inte att det är möjligt att ändra indelningen på så osäkra grunder. Dessutom finns det risk att de demokratiska förutsättningarna försämras med för stora regioner skriver Kammarkollegiet.

Det är regeringen som tar beslut men Kammarkollegiet som utrett frågan avstyrker alltså ansökningarna i ett yttrande till regeringen idag.

Region Mittsverige vill jobba vidare
Robert Uitto, ordförande i föreningen som arbetat för att bilda regionen Mittsverige, med Jämtlands län och delar av Västernorrland, säger att beskedet var väntat och tar kammarkollegiets uttalande som stöd för att jobba vidare med idén om två framtida regioner i Norrland.
- Det är så tydligt när Kammarkollegiet lyfter fram att en allt för stor regionbildning skulle vara dålig för demokratin, säger han till Radio Jämtland.

Tonar ner frågan om långa avstånd
Medan Robert Uitto tar kammarkollegiets nej till regionbildning i Norrland som ett stöd för att det behöver bli två skilda regioner i framtiden menar andra att det är Jämtlands län som ställt till det så det inte kunnat bli ett enat Stornorrland. Kammarkollegiet skriver att avstånden riskerar att försämra demokratin, något som alltså skulle tala för Region Mittsverige med Jämtlands län och några kommuner i Västernorrland.

Elvy Söderström som är kommunalråd i Örnsköldsvik tror inte att avstånden vägt lika tungt för kammarkollegiet om alla fyra norrlandslänen varit överens.
– Hade vi haft samsyn då hade det varit enkelt och frågan om avstånden hade inte varit lika viktig i det här konstaterandet, säger hon till SR Västernorrland.

Nyheterna SR Jämtland
nyheter.jamtland@sr.se
063-160630

Vägen till Stornorrland?

Radio Jämtland har tidigare rapporterat om processen som skulle leda till nya regioner i Norrland.

16/9 2009
Ny rapport om regionfrågan

1/10 2009
Kritiskt svar om regionindelningen

1/10 2009
Fler kritiska röster till regionutredning

5/10 2009
Två skilda läger om regionsfrågan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".