Berg

"Ohållbart att ta bort tjänsten"

Redan nu är situationen ansträngd för vårdpersonalen i Myrviken. Att spara mer pengar nu är ohållbart enligt personalen.


En peron tar hand om två hus
En personal ska se till 30 vårdtagare på två äldrevårdsavdelningar under nattetid. Det är på förslag för att spara pengar vid äldreboendena Fjällglimten och Dalsätra i Myrviken i Bergs kommun.

För de anställda blir det en ohållbar situation när man redan idag har det kämpigt.
– Det blir tungt för den som blir kvar här, det blir ohållbart, säger Jan Karlsson
- Nu har vi nått gränsen för länge sedan, vi måste sätta stop för det här säger Kristina Olsson. Båda jobbar vid äldreboendena och berättar att de besparingar som redan gjorts har satt sina spår.
– Nu måste man ta genvägar och då kan man till och med glömma medicin och det är ju inte bra, säger Jan Karlsson.

Minskad verksamhet orsaken
Drygt 700 000 är det tänkt att man ska spara genom det här förslaget. Den planerade nedskärningen är enligt Helen Rikardsson, vård- och omsorgschefen i Bergs kommun, en effekt av att LSS-verksamheten försvunnit från boendet. Men enligt de anställda hjälpte LSS-personalen även till på äldreboendet.

Helen Rikardsson säger att det finns fem arbetande i hemtjänsten varje natt i område norr som Myrviken tillhör, vilka är tänkta ska hjälpa till om de inte har fullt upp. Men enligt Janne och Kristina som jobbar på boendena är det ingen trygghet för dem när de är ensam om nätterna.
– Området är stort så det får ju inte hända något för då blir personalen låst på det stället.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Tidigare rapportering:

I Radio Jämtland imorgon

Ikväll ska de anhöriga träffa ansvariga politiker, i våra sändningar imorgon onsdag får ni höra hur det gick på mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".