Vill använda skoter vid lodjursjakt

Antalet lodjur har ökat och i vinter vill Jägareförbundet skjuta fler lodjur än tidigare. Snöskotern kan användas på ett bra sätt i lodjursjakten anser Torbjörn Lövbom, som är ordförande i Jägareförbundet i Västerbotten och i Jägareförbundets rovdjursgrupp.

Det handlar inte om att jaga lodjuren från skoter.

Men det Torbjörn Lövbom och andra inom Jägareförbundets rovdjursgrupp vill är att det ska bli tillåtet att använda skoter för att "ringa" lodjur.

Det vill säga att man ska kunna köra skoter för att söka spår som går in i ett område. Därefter kör man runt området för att se om det finns utspår eller om lodjuret/-djuren finns inne i området. Om det finns lo inne i ringen fortsätter därefter jakten med att man släpper hundar eller jägare på skidor spårar lodjuren.

Som lagtexten är skriven är det i dag förbjudet att använda motorfordon både för att följa efter, spåra djur och för att söka spår.

- Jag tycker också att reglerna bör kunna ses över när gäller att söka spår från skoter, säger Peter Eriksson, ledamot i Jägareförbundets styrelse i Jämtland, till SR Jämtland.

Peter Eriksson är även ledamot i Jägareförbundets rovdjursgrupp men säger att det ännu inte finns något beslut i frågan inom rovdjursgruppen.

Det är Naturvårdsverket som beslutar om snöskoter ska få användas i samband med lodjursjakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".