storsjön

Centern i länet i protest mot uran

Klockan fem på fredagseftermiddagen startade en manifestation i protest mot uranbrytning i Storsjöbygden. Vid manifestationen tänds vårdkasar på flera platser i länet. Trots att det är Socialdemokraterna som står bakom, kommer flera ledande centerpartister att delta.

En av de som var med på manisfestation var Centerspolitikern Håkan Larsson från Krokom. Han var kritisk till uranbrytning.

- Allt oftare framförs påståenden om att det numera med modern teknik går att bryta uran på ett miljövänligt sätt. Det är helt enkelt inte sant. Brytning av uran, inte minst om den sker i alunskiffer, innebär alltid mycket allvarliga risker, säger Håkan larsson, centerpolitiker från Krokom.

-  I Oviken spekulerar det kanadensiska projekteringsbolaget CPM i en framtida gigantisk urangruva i det tjocka alunskifferlagret i området. Skulle dessa planer förverkligas kommer landskapsbilden helt att förändras. Eftersom uranhalten endast är ett par promille skulle ett djupt dagbrott skapas och enorma mängder avfall bredvid gruvan bli resultatet, fortsatte Håkan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".