östersund

Konsulat slutar tillverka pass

Norska medborgare som bor här i länet och som behöver förnya sina pass får bråttom - om de vill kunna få ett pass utfärdat vid Kungliga norska konsulatet i Östersund. Sista november är sista dagen det går att ansöka om norskt pass vid konsulatet i Östersund. Därefter får man vända sig till polisen i Norge.

- Orsaken är Norges övergång till nya, biometriska pass av samma typ som infördes i Sverige för fyra år sedan och att utrustningen för att tillverka dem är för dyr att ha på konsulaten, säger Madelaine  Hagen Ekström, som är norsk konsul i Östersund.

Norska UD har inga planer på några neddragningar när det gäller den konsulära närvaron i Sverige. Tvärtom överväger man att utöka antalet konsulat - närmast med ett konsulat i Umeå, enligt Madelaine Hagen Ekström.

De biometriska passen är säkrare eftersom de innehåller ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter och passfoto. Vid en passkontroll kan passinnehavaren fotograferas och passfotot i datachippet användas för att göra en jämförelse mellan ansiktena. Syftet är att säkra att personen på passfotot och den som använder passet är samma person. Sedan 28 juni 2009 är det i de svenska passen även obligatoriskt med fingeravtryck som lagras i datachipet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".