strömsund

Religionen går före skolplikten

I Strömsund deltar inte alla uzbekiska flyktinbarn på alla lektioner i skolan av religiösa skäl. Nasiba Shokirova från Uzbekistan är hemspråkslärare på Vattudalsskolan.

"Religionen allra viktigast"
Alla barn kan inte vara med på alla lektioner. En del kallar det skolk i religionens namn, i Sverige har vi skolplikt och det betyder att alla ska delta i alla lektioner. Andra säger att man använder sin rätt till religionsfrihet. Dels behöver man tid för att be, dels stöts man bort av en del av skolans innehåll.

I Strömsund, med en stor grupp uzbekiska flyktingar som är strikt troende muslimer, uppfattas frånvaron ibland som att uzbekerna skolkar eller slipper undan. Nasiba Shokirova tonar ner kritiken. Hon kommer från Uzbekistan och jobbar på Vattudalsskolan som hemspråkslärare och studiehandledare.
– Vi vill följa religionen helt, för mig är tron det allra viktigaste, säger hon.

Ställer krav på undervisningen
Inom alla trosuppfattningar finns förstås liknande ortodoxa tolkningar. Man kan också säga att det är en levande tro som ställer krav på individen och församlingen och som påverkar hela livet, möjligen tillvaro bortom livet. Nasiba bekräftar att flera barn stannar borta från viss undervisning på grund av sin tro. Men hon tonar ner problemet.

Enligt rektor på Vattudalsskolan Lars Rönnestrand ställs det ganska stora krav på utrymme för religionen. Det som handlar om människans kropp och som visar bilder vill man inte vara med om. En naken människokropp till exempel eller bilder på könsorgan strider mot hennes ortodoxa tolkning av religion. 

Alla musikinstrument utom trumma är förbjudna. Det krånglar förstås till undervisningen redan från dagis och genom hela grundskolan. Men Varför är det så? Vad händer om man spelar piano.
– Det händer ingenting, men om man tror på gud vill man inte göra fel, säger Nasiba Shokirova.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se
063-16 06 36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista