Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strömsund

Religionsfrihet ska råda i skolan

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 16.09

Skolplikten ska inte behöva krocka med religionsfrihet. De muslimska flyktingbarnan i Strömsund har rätt till båda, menar skolchefen i Strömsund.

Om religiös övertygelse krockar med innehållet i svensk skolundervisning är det skolans ansvar att hantera situationen. För de muslimska flyktingbarnen i Strömsund har rätt till både undervisning och religionsfrihet. Det säger skolchefen Lars Boberg, mot bakgrund av att en del barn inte deltar i all undervisning, av religiösa skäl.

- För oss i Sverige är det viktigt med skolplikten och att barnens rättighet till skolgång tillgodoses. Och här har föräldrarna ett stort ansvar, säger Lars Boberg.

Religionens påverkan
Föräldranas tolkning av islam innebär till exempel att barnen inte får titta på bilder av människokroppen. Barnen behöver också tid för att be flera timmar i veckan. Det blir därmed många avbrott i skolarbetet, något som många lärare ser som problematiskt.

Men Lars Boberg tycker inte att lagen om skolplikt krockar med rätten till religionsfrihet. Båda rättigheterna vilar på FN:s barnkonvention och kan tillgogdoses menar han.

- Skolan jobbar hårt för att alla elever ska vara närvarande, säger han. Det är mest med dialog, alltså möten med föräldrar och elever. Det går saktare än man vill, men det går framåt, säger Lars Boberg.

Betyget påverkas
Om man inte deltar i all undervisning riskerar man att få bristfälliga betyg. Det innebär att det finns en grupp elever i Strömsund som riskerar att inte kunna skaffa sig en bra utbildnign på grund av sin tolkning av religionens krav.

- Det finns en risk för det. Klockan tickar på och så kommer man till årskurs nio och det blir dags att sätta ett betyg, säger Lars Boberg.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se
063-160636

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".