Jämtlands län

Dålig planering för samisk service

Länets kommuner saknar färdiga planer för hur de ska kunna ge kommunal service på samiska, något som snart bli lag.Från första januari 2010 utökas det samiska förvaltningsområdet med 13 kommuner. Bland andra Berg, Härjedalen, Åre, Strömsund och Östersund måste då låta kommuninvånare som så önskar sköta sin kontakter med kommunen på samiska och kommunerna ska även kunna erbjuda samiskspråkig förskoleverksamhet och äldreomsorg.

Saknar färdig plan
I Sveriges Radio Jämtlands enkätundersökning är de fem kommunerna i länet ganska säkra på att de ska klara de nya lagkraven. Men ingen av dem har en färdig, fastställd plan för hur det ska gå till.

I den mån de har upparbetade kontakter med samer gäller det nästan uteslutande företrädare för samebyarna i frågor som rör rennäringen. Ingen av kommunerna kan lova att de från första januari ens kan besvara förfrågningar på samiska från kommuninvånare. De flesta vet heller inte, eller har bara precis börjat inventera, hur många samisktalande de har i organisationen. Det gäller både bland tjänstemän och dem som jobbar inom förskolor och äldrevård. Följdaktligen vet kommunerna heller inte om eller i vilken omfattning de till exempel behöver nyrekrytera personal för att klara sina nya skyldigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".